Primama je jedna od osnovnih komponenata ribolova na plovak.
Ulov možemo ostvariti i bez nje, ali to se svodi na nešto malo sitnih ribica.
Njen cilj je da privuče više ribe i da joj nadraži apetit kako bi bila što aktivnija.
Ja, lično, primamu za ribolov na plovak koristim najčešće u
rano proleće ili početkom jeseni. Leti veoma retko jer tamo gde ja pecam riba
je veoma aktivna i bez prihranjivanja. Primamu sam pravim, da bih uštedeo i
vreme i novac. Najčešće vrste koje pecam su bodorka, crvenperka i babuška, pa
primamu pravim shodno njima.
Potrebni sastojci:
1 kg
mlevenog suvog kukuruza (prekrupe)
250 gr
kukuruznog brašna
250 gr
pšeničnog brašna
Mrvljeni
stari hleb
1 kesica
vanilinog šećera ili anisa (za aromu)
1 konzerva
kukuruza šećerca (po želji)
Sve sastojke
staviti u veću kantu i promešati. Vode dodavati po potrebi, zavisno koju
gustinu želimo. Ostaviti oko desetak minuta da svi sastojci upiju vodu. Pre početka pecanja baciti par kugli hrane u vodu i tako na
svakih pola sata da zadržimo ribu na željenom mestu.
![]() |
Kada se sve ukomponuje možemo očekivati dobar ulov |
Primama domaće izrade – za bodorku

Potrebni sastojci:
750 grama
mlevenog suvog kukuruza (prekrupe)
250 grama
kukuruznog brašna
250 grama
pšeničnog brašna
250 grama
prezle
250 grama
kuvane pšenice
5 kesica
vanilinog šećera (za aromu)
1 kozerva
kukuruza šećerca
Primamu
pravim za ribolov na stajaćoj vodi čija dubina varira od jedan do dva metra
dubine. Ova primama je čvrsta, kompaktna
i ravnomerno se osipa, tako da je i u ribolovu hranilicom dala dobre rezultate.
Tekst i slike: Vojo Romić
Bistro!
На око лепи рецепти.Не верујем да као и све остале примаме на свим водама исто раде.Додао бих само,користимо домаће,пецање је постао озбиљан бизнис и запад нам гура боиле (кад би знали енглески не би знали како да преведу),партикле су све присутније као израз мада се и он по значењу користи да би само звучало учено и важно,док уствари имамо много бољу и прецизнију реч.Но манимо се лингвистике,поздрављам напоре Аутора да са нама подели сопствена искуства са домаћим састојцима.Пишем само зато да скренем пажњу да кукуруз,жито,брашно,хлеб и ванила,и ако добри нису једини састојци присутни код нас,али,да и ми као пецароши слабо нешто експериментишемо и не користимо све шта имамо.Препоручујем најтоплије сурутку у праху,просо,овас и јечам,сунцокрет...сунцокрет семенке користите пржен и сиров,али га мељите....бићете пријатно изнанеђени...
ОдговориИзбришиГане
Bravo i bistro!
ОдговориИзбриши