Translate

18. јул 2015.

Riblje šnicle

Riblja kuhinja naših prostora je veoma raznovrsna. Ona obuhvata mnoga jela kao što su riblja čorba, šaran na novosadski način, štuka u kajmaku, pastrmka na žaru i brojni drugi specijaliteti. No kako spremiti gomilu sitne bele ribe koja nema neku pristojnu veličinu? Mnogi već unapred znaju da su riblje šnicle najbolje rešenje. Za one manje upućene kolege, u ovom tekstu ću objasniti kako napraviti šnicle od te ribe koju je teško spremiti u tavi.

Za spremanje šnicli najpogodnija je bela riba (bodorka, plotica, jaz, klen, deverika i druga slična riba). Ja najčešće za ovo koristim alohtone vrste riba (babuška, cverglan,  sunčica) jer na njih ne postoji lovostaj ni minimalna mera i dnevno možemo poneti neograničenu količinu. U ovom slučaju koristim babušku i cverglana. Mnogi će zamerati što stavljam i cverglana u šnicle jer smatraju da se one moraju praviti striktno od bele ribe. Cverglan se može koristiti samo u slučaju ako se meša sa mesom druge ribe.



Potrebne namirnice:

(za pet osoba)
3 kg sveže ribe
2 glavice crnog luka
4 češnja belog luka
1 jaje
200 gr prezli
začini (so, biber, vegeta, mlevena slatka paprika)

Način pripreme:

Ribu očistiti od ljuske i iznutrica i potom ostaviti u frižider da odstoji. Izvaditi iz frižidera pa odstraniti glave i repove. Cverglanu odstraniti i leđnu peraju. Svu ribu samleti u mašini za mlevenje mesa. U samlevenu mesnu masu dodati sitno sečeni crni i beli luk, prezle i jedno jaje da masa malo naraste. Potom začiniti sa jednom supenom kašikom vegete, jednom kafenom kašikom bibera i mlevene slatke paprike. Soli dodati po ukusu. Sve dobro promešati pa oblikovati u šnicle i peći u dubokoj masnoći.




Tekst i slike: Vojo Romić
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар