Riblja kuhinja naših prostora je veoma raznovrsna. Ona
obuhvata mnoga jela kao što su riblja čorba, šaran na novosadski način, štuka u
kajmaku, pastrmka na žaru i brojni drugi specijaliteti. No kako spremiti gomilu
sitne bele ribe koja nema neku pristojnu veličinu? Mnogi već unapred znaju da
su riblje šnicle najbolje rešenje. Za one manje upućene kolege, u ovom tekstu
ću objasniti kako napraviti šnicle od te ribe koju je teško spremiti u tavi.
Za spremanje šnicli najpogodnija je bela riba (bodorka,
plotica, jaz, klen, deverika i druga slična riba). Ja najčešće za ovo koristim
alohtone vrste riba (babuška, cverglan,
sunčica) jer na njih ne postoji lovostaj ni minimalna mera i dnevno
možemo poneti neograničenu količinu. U ovom slučaju koristim babušku i
cverglana. Mnogi će zamerati što stavljam i cverglana u šnicle jer smatraju da
se one moraju praviti striktno od bele ribe. Cverglan se može koristiti samo u
slučaju ako se meša sa mesom druge ribe.
Potrebne namirnice:
(za pet osoba)
3 kg sveže ribe
2 glavice
crnog luka
4 češnja
belog luka
1 jaje
200 gr
prezli
začini (so,
biber, vegeta, mlevena slatka paprika)
Način
pripreme:
Ribu
očistiti od ljuske i iznutrica i potom ostaviti u frižider da odstoji. Izvaditi
iz frižidera pa odstraniti glave i repove. Cverglanu odstraniti i leđnu peraju.
Svu ribu samleti u mašini za mlevenje mesa. U samlevenu mesnu masu dodati sitno
sečeni crni i beli luk, prezle i jedno jaje da masa malo naraste. Potom začiniti sa
jednom supenom kašikom vegete, jednom kafenom kašikom bibera i mlevene slatke paprike.
Soli dodati po ukusu. Sve dobro promešati pa oblikovati u šnicle i peći u
dubokoj masnoći.
Tekst i slike: Vojo Romić
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар