Primama je jedna od osnovnih komponenata ribolova na plovak.
Ulov možemo ostvariti i bez nje, ali to se svodi na nešto malo sitnih ribica.
Njen cilj je da privuče više ribe i da joj nadraži apetit kako bi bila što aktivnija.
Ja, lično, primamu za ribolov na plovak koristim najčešće u
rano proleće ili početkom jeseni. Leti veoma retko jer tamo gde ja pecam riba
je veoma aktivna i bez prihranjivanja. Primamu sam pravim, da bih uštedeo i
vreme i novac. Najčešće vrste koje pecam su bodorka, crvenperka i babuška, pa
primamu pravim shodno njima.
Potrebni sastojci:
1 kg
mlevenog suvog kukuruza (prekrupe)
250 gr
kukuruznog brašna
250 gr
pšeničnog brašna
Mrvljeni
stari hleb
1 kesica
vanilinog šećera ili anisa (za aromu)
1 konzerva
kukuruza šećerca (po želji)
Sve sastojke
staviti u veću kantu i promešati. Vode dodavati po potrebi, zavisno koju
gustinu želimo. Ostaviti oko desetak minuta da svi sastojci upiju vodu. Pre početka pecanja baciti par kugli hrane u vodu i tako na
svakih pola sata da zadržimo ribu na željenom mestu.
Kada se sve ukomponuje možemo očekivati dobar ulov |
Primama domaće izrade – za bodorku
Pretprošle godine sam bio mišljenja da bodorku uopšte ne
treba prihranjivati, već samo nađi naizgled dobro mesto jer mi tada ciljani
ribolov bodorke nije bila neka naročita nauka iz razloga što na vodi gde pecam
bodorka je bila dominantna vrsta. Prošle godine sam potpuno promenio to
mišljenje. Usledila je totalna najezda babuške, koja se odjednom pojavila i
potisnula bodorku. Nisam imao ništa protiv babuške, ali mi je bodorka kao
domaća vrsta u našim vodama bila mnogo draža. Kroz niz eksperimenata i izlazaka, prošle
godine sam napravio primamu za bodorku. Ne kažem da će od primame kompletan
ulov činiti bodorke, već da će ih privući u većoj meri nego ostale riblje
vrste.
Potrebni sastojci:
750 grama
mlevenog suvog kukuruza (prekrupe)
250 grama
kukuruznog brašna
250 grama
pšeničnog brašna
250 grama
prezle
250 grama
kuvane pšenice
5 kesica
vanilinog šećera (za aromu)
1 kozerva
kukuruza šećerca
Primamu
pravim za ribolov na stajaćoj vodi čija dubina varira od jedan do dva metra
dubine. Ova primama je čvrsta, kompaktna
i ravnomerno se osipa, tako da je i u ribolovu hranilicom dala dobre rezultate.
Tekst i slike: Vojo Romić
Bistro!
На око лепи рецепти.Не верујем да као и све остале примаме на свим водама исто раде.Додао бих само,користимо домаће,пецање је постао озбиљан бизнис и запад нам гура боиле (кад би знали енглески не би знали како да преведу),партикле су све присутније као израз мада се и он по значењу користи да би само звучало учено и важно,док уствари имамо много бољу и прецизнију реч.Но манимо се лингвистике,поздрављам напоре Аутора да са нама подели сопствена искуства са домаћим састојцима.Пишем само зато да скренем пажњу да кукуруз,жито,брашно,хлеб и ванила,и ако добри нису једини састојци присутни код нас,али,да и ми као пецароши слабо нешто експериментишемо и не користимо све шта имамо.Препоручујем најтоплије сурутку у праху,просо,овас и јечам,сунцокрет...сунцокрет семенке користите пржен и сиров,али га мељите....бићете пријатно изнанеђени...
ОдговориИзбришиГане
Bravo i bistro!
ОдговориИзбриши